dodano 25 lip 2008, o 12:06
1. Zbrodnia i kara (i inne dzieła), Fiodor Dostojewski – „bo jeśli Boga nie ma wszystko jest dozwolone”
2. Mistrz i Małgorzata, Michaił Bułhakow – po jej lekturze zastanawiałem się czy nie mam schizofrenii.
3. Wywiad z Wampirem, Anne Rice – „Jedyna moc jaka istnieje, jest wewnątrz nas samych (...) Nie uosabiam ducha jakiejkolwiek epoki. Przeciwnie, nie zgadzam się ze wszystkim co mnie otacza i zawsze tak było! Nigdy i nigdzie do nikogo nie należałem!”
4. Na tropach jednorożca, Mike Resnick - „Przepraszam gdzie ja jestem?, Na Manhattanie? Na moim Manhattanie?? Oczywiście że jestem pijany, widzę małe zielone ludziki. Nie jestem człowiekiem, jestem elfem.” Genialne urban fantasy :
5. Buszujący w zbożu, J.D. Salinger – coś o zbuntowanym siedemnastolatku:) Wnikliwa obserwacja świata.
6. Lot nad kukułczym gniazdem, Ken Kesey – a człek jak chce to i potrafi rozkręcić Kombinat i wykiwać nawet Wielką Oddziałową. Fenomenalna książka.
7. Rozmyślania nad tlenem – wybór feletonów z cyklu PIĄTE PIWO, Marek Oramus – książka o książkach, warto zaufać Oramusowi, chłop wie o czym pisze
8. Rękopis znaleziony w smoczej jaskini, Andrzej Sapkowski – kompendium wiedzy o literaturze fantasy, niezbędny
9. Władca Pierścieni, J.R.R. Tolkien – Biblia fantastofilów (i nie tylko) :-P
10. Opowieści z Narnii, C.S. Lewis – jak wyżej
11. Wilk stepowy - Herman Hesse
12. Raj utracony - John Milton
13. Ludzie jak bogowie - Herbert George Wells
14. Szczurołap - Aleksander Grin
15. Gwiezdny pył / Nigdziebądź - Neil Gaiman
16. Inklingowie - Humphrey Carpenter
17. Nowy wspaniały świat - Aldous Huxley
18. Frankenstein - Mary Wollstonecraft Shelley
19. Grendel - -John Gardner
20. Inwazja jaszczurów - Karol Capek