Informacja
Wampiry ujawniły swoje istnienie, ponieważ "teoretycznie" mogą się obejść bez ludzkiej krwi. Jednakże ludzie zdają sobie sprawę, że sztuczna krew, która pozwala na egzystencję tych dwóch gatunków jest jak wegetarianizm. Powstają spory i problemy. Obok tych wydarzeń żyją mieszkańcy małego miasteczka. odcinki czystej krwi
pobierz plik w całości
Jako, że w Polsce została wydana po raz drugi pierwsza część z serii The Southern Vampire Mysteries czas rozpocząć temat o książkach na podstawie których powstał serial. Książki zostały napisane przez Charliane Harris. Póki co zostało wydanych 10 części i kilka krótkich opowiadań (to te z pauzami), a autorka podpisała kontrakt na 3 następne. Oto lista książek:
1. Dead Until Dark (2001) - Martwy aż do Zmroku 2. Living Dead in Dallas (2002) - U Martwych w Dallas 3. Club Dead (2003) - Klub Martwych 4. Dead to the World (2004) - Martwy dla Świata - Fairy Dust - Pył Wróżek - Dancers in the Dark - - Dracula Night - Noc Draculi 5. Dead as a Doornail (2005) - Martwy jak Trup - One Word Answer - Odpowiedź Jednosłowna 6. Definitely Dead (2006) - Definitywnie Martwy - Tacky - 7. All Together Dead (2007) - Martwi Wszyscy Razem - Lucky - Szczęśliwy Traf 8. From Dead to Worse (2008) - Gorzej niż Martwy - Gift Wrap - Unikatowy Prezent 9. Dead and Gone (2009) - Martwy i Nieobecny - Bacon - - The Britlingens Go To Hell - - A Touch of Dead (2009) - Dotyk Śmierci (zbiór poprzednio wydanych opowiadań) 10. Dead In The Family (2010) - Martwy w Rodzinie - Dahlia Underground - - Two Blondes -
Zapraszam do dyskusji!
Pobierz plik w całościPost edytowany:dodanie filmu w pełnej wersji.
Pełna wersja filmu już dostępna na Vidoo. Otwórz film w nowym oknie i oglądaj do woli.
Ostatnio edytowano 24 lip 2010, o 20:41 przez Chris, łącznie edytowano 2 razy
Chyba sie skusze do przeczytania tej ksiazki. Co ciekawe bedzie to moja 3 pzreczytana ksiazka w zyciu (Dwie pierwsze to Star Wars ) Na allegro kosztuje zaledwie 22.90 zl.
Jako, że kilka osób na forum przeczytało książke (a przynajmniej tak mi sie wydaje ), więc postanowiłem podzielić sie spostrzeżeniami na jej temat.
Dead Until Dark
Jestem bardzo pozytywnie zaskoczony, czyta się bardzo szybko, jest wciągająca i rozrywkowa. Na plus zaliczam, że znacznie różni się od serialu (a raczej serial od książki).
Bohaterowie serialowi, jak Tara, Laff czy Jason nie są tak rozwinięci albo ich wogóle nie ma. Co jednak minusem nie jest. Ba, w książce mamy Bubbę!
Podobała mi się pierwszoosobowa narracja - Sookie jest zupełnie inna w książce niż w serialu. Jest odważniejsza, sama stawia czoła przeciwnościom. Zdecydowanie bardziej podobało mi się rozwiązanie sprawy morderstw - w serialu dwóch facetów ratowało Sook, a tu sama sobie poradziła.
Bill też wydaje się być inny - w serialu bohaterski i ciepły, a w książce zachowuje się bardziej jak wampir. Za to Eric, którego dużo co prawda nie było, wydał mi się znacznie ciekawszy w DUD, tzn. tajemniczy, intrygujący.
Książka jest też bardziej romansem, co mi raczej nie przeszkadzało.
Minusem wg mnie jest to, że Charlaine Harris nie rozwija scen i nie zagłębia się w psychikę bohaterów. Książka napisana jest prostym, ale fajnym językiem.
Podsumowując, książka mi i plusy i minusy, jednak czyta się ją bardzo szybko i jest ciekawa. 4/6 Zabieram się za drugą część.
Chyba zabiorę się za powieści, chociaż chyba zatrzymam się, gdy dotrę do wydarzeń, których nie było jeszcze w serialu. Nie chcę psuć sobie przyjemności z oglądania. Ktoś się orientuje, na jakim etapie jest serial wobec książkowego pierwowzoru?
Przeczytałem i drugą część. Podobała mi się bardziej niż pierwsza, choć nie obyło się bez rzeczy, które mi sie nie podobały.
Living Dead in Dallas ma w sobie dużo mniej romansu niż pierwsza część. Jest więcej akcji, wampirów i innych stworzeń.
Dalej jest napisana prostym językiem, ale takim inteligentnym i ciekawym. Podobało mi się to, że było naprawde zabawnie.
Co do samej fabuły - w książce wątek główny to wyjazd do Dallas i odkrywanie innego świata wampirów, gdzie mają poważnych przeciwników. W serialu to Maryann. W powieści menada pojawia się tylko na końcu i początku, tak naprawde niewiele wnosząc do fabuły, choć gdyby nie ta końcówka, w której po prostu sobie odeszła (wtf?) zaliczyłbym ją jako duży plus.
W Dallas było świetnie, podobał mi się Godfrey (haha ) i Bractwo Słońca. Poznajemy zmiennokształtną Lune, a nawet wilkołak sie pojawia.
Co do bohaterów - Sama prawie wogóle nie ma. Pojawia się Tara, choć też dużo jej nie jest. Zdziwił mnie brak Arlene, ale to dlatego, że Sookie nie było w barze wogóle. Andy i Portia byli dość 'ważni', szczególnie w końcówce i wiadomość o Billu i nich mnie bardzo zdziwiła.
Co do 'głównej trójcy' - Sookie jest świetna. Naprawde mi się podobała, inteligentna, rezolutna i samodzielna babka. Bill mnie troche denerwuje, jest mi zupełnie obojętny, choć sceny seksu z Sook są bardzo fajne. Za to Eric jest kapitalny - orgia była genialna.
Podsumowując, oceniłbym na 5/6, nie jest to arcydzieło, ale naprawde przyjemnie się czyta.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości
Grupy społecznościowe
Reklama
karszer Karcher maszyny nowe i używane, negocjuj cenę. Sklep internetowy Karcher. mjm.com.pl
download seriale online: rapidshare, napisy, megaupload, chomikuj, filmweb, torrent, megavideo
Zawarte na forum linki i napisy do seriali (download) znajdują się na serwisach: rapidshare, megaupload, torrent, hotfile, sendspace, chomikuj, speedyshare, megaupload, megavideo, peb.pl, hotfile
znajdziesz tutaj napisy do seriali, odcinki seriali, soundtracki oraz wiele innych rzeczy związanych z tą tematyką. Nie musisz odwiedzać serwisów megavideo, peb.pl, rapidshare - wszystko w jednym miejscu.
formaty seriali z napisami: avi, rmvb, soundtrack, torrent, scr, rar, zip, xvid, hdtv
seriale online takie jak: Prison Break, True Blood (Czysta Krew), Vampire Diaries, Lost (Zagubieni), Mentalist
download seriale online: rapidshare, napisy, peb.pl, soundtrack, filmweb, torrent, megavideo
ForumTV.pl to najlepsze forum ogólnoserialowe.
Napisy pl z pierwszej ręki, muzyka, soundtrack download, pobieraj serialowe hity rmvb, ściągaj odcinki z filestube, cały sezon, pliki torrent. Forum jest alternatywą dla peb.pl,filestube.com, ajo.pl,darkwarez.pl. Kategorie tvseries:
młodzieżowe, komediowe, sensacyjne, historyczne, amerykańskie seriale młodzieżowe, brytyjskie, polskie. Slogan Forum seriale to nasza pasja
Źródła download: seriesgringas, megaupload, rmvb, peb.pl, precyl.pl, odsiebie, chomikuj, darkwarez.pl, torrent, filestube.com
formaty i linki do plików: rar,hdtv,xvid,xor,torrent,p2m,p2p