Popularne wątki w tym miesiącu Kategoria Odwiedzin
Wyniki ankiety - seriale do działu TOP5 TOP5
Seriale, które nie powinny zostać skasowane Forum ogólne
Nauka do aplikacji Off-topic 285
Niepołomice urolog Off-topic 232
Thermomix czy polecacie? O nas, inne & off-topic, Off-topic 231
Wybór ekspresu do kawy do biura Off-topic 227
Klimatyzacja Rzeszów Off-topic 224

Tłumaczenie seriali - trudne fragmenty » Nasze seriale • seriale forumtv.pl

Nowe seriale, opinie, recenzje użytkowników. Co się dzieje w świecie seriali dowiesz się tutaj :-)

Opiekunowie: Ekspert, Znawca

<<

HubbaHubbaZootZoot

Nowy użytkownik

Ulubiony serial:
Gilmore Girls, VampDs.

gadu:
5014188

Postdodano 13 maja 2012, o 17:43

Tłumaczenie seriali - trudne fragmenty

Tutaj można pisać prośby o pomoc w tłumaczeniu odcinków seriali - w szczególności trudnych fragmentów, które spędzają sen z powiek tłumaczom :).
Ważne aby wklejać fragment z którego można zrozumieć kontekst, ponieważ może to być pomocne.

------------------------------------------------------------------------------------

Witam!

Mam nadzieję, że ktoś jeszcze zagląda na to forum, bo mam pewną prośbę...do kogoś kto posiada oryginalne dvd z tym serialem a dokładniej sezon 5 odcinek 3. Uwierzcie lub nie, ale piszę pracę licencjacką związaną z tłumaczeniem tego serialu i potrzebne jest mi tłumaczenie tego dialogu [jest to scena, tuż przed spotkaniem Rory i Logana, która z tego co zauważyłam bardzo się podoba :), Paris dzwoni do prawnika w sprawie spadku] :

"PARIS: I still can't believe he's gone. He left me his manuscripts.

RORY: [impressed] Wow.

PARIS: Yeah. If Sarah finds out, it's going to be the mountain girl trial all over again. Listen, I want to have a wake.

RORY: A what?

PARIS: A wake in Asher's honor here. We'll give others the chance to pay their respects, to say goodbye. People are going to want this closure. I just think it's the right thing to do.

RORY: Sure.

PARIS: Thank you. [ Cellphone rings ] Hello? Larry, Larry, no. I'm sorry. Did you take the bar or just hang out in one?"- szczególnie tego ostatniego zdania...byłabym bardzo wdzięczna za pomoc ;] Nie mogę użyć nieoficjalnego tłumaczenia, bo w końcu to praca licencjacka nie ma lipy :D
<<

olan

Nowy użytkownik

Ulubiony serial:
Kości

Postdodano 6 kwi 2013, o 13:13

Re: Tłumaczenie seriali - trudne fragmenty

"PARIS:. Wciąż nie mogę uwierzyć, że odszedł Zostawił mi swoje rękopisy.

RORY: [wrażeniem] Wow.

PARIS: Tak. Jeśli Sarah dowiaduje się, że będzie to proces dziewczyna góra na nowo. Słuchaj, chcę mieć wake.

RORY: co?

PARIS: wstawaj na cześć Asher tutaj. My dać innym szansę oddać hołd, aby się pożegnać. Ludzie będą chcieli to zamknięcie. Myślę, że to jest właściwa rzecz do zrobienia.

RORY: Jasne.

PARIS: Dziękuję. [Cellphone rings] Halo? Larry, Larry, nie. Przykro mi. Brałeś pasek lub po prostu posiedzieć w jednym?

tylko stylistycznie sobie przerób :)
przy okazji jeśli jesteś miłośniczką seriali, zawsze na SpoilerTV możesz poczytać opisy
źródło: http://www.spoilertv.pl/shows
<<

nosleep25

Nowy użytkownik

Postdodano 17 paź 2013, o 21:12

Odp: Tłumaczenie seriali - trudne fragmenty

Zgadzam się z wypowiedzią wyżej na spoilertv jest sporo NEWsów i opisów :P
Pozycjonowanie stron Warszawa www.eyedesign.com.pl/pozycjonowanie internetowych można zamówić profesjonalnie oraz niedrogo. Niejedna firma zleca takie prace i ma je wykonane w dobrej jakości oraz świetnej cenie. Profesjonalizm, rzetelność oraz niskie ceny to na pewno podstawa. 
<<

MirMił

Przyjaciel forum

Postdodano 29 paź 2013, o 10:13

Potwierdzam. spoilertv to dobra stronka. Im więcej tego typu stron jak forumtv i spoilertv tym lepiej :D
<<

fajova

Nowy użytkownik

Ulubiony serial:
dr house

gadu:
55552

Postdodano 6 maja 2016, o 13:28

dokładnie, dzięki nim jest o wiele łatwiej
<<

dzwonko

Nowy użytkownik

Ulubiony serial:
Suits

Postdodano 23 wrz 2016, o 19:03

Ja też korzystam! :) Jak się ogląda takie ilości seriali to czasem potrzebne są opisy :P
<<

Nowy użytkownik

Ulubiony serial:
Na wspólnej

Postdodano 16 lip 2017, o 14:28

Korzystam i ja. Stronka godna polecenia.
Jedni lubią tylko grać a inni wygrywają. Szczęśliwy tato a na codzień szkolenia istqb.
<<

Neli

Nowy użytkownik

Postdodano 18 sie 2017, o 15:18

Nie tak łatwo przetłumaczyć niektóre fragmenty. Zwłaszcza jeśli chodzi o gry słów. W jednym z ostatnich odcinków Gry o Tron jeden z bohaterów przedstawił się jako Dickon, na co inny parsknął śmiechem. Dla osób nieznających angielskiego dowcip był kompletnie niezrozumiały, ale tłumacz w żaden sposób sprawy nie wyjaśnił (np. poprzez przypis na dole ekranu).
<<

lada

Nowy użytkownik

Ulubiony serial:
Walking Dead

Postdodano 23 sie 2017, o 12:06

Re: Tłumaczenie seriali - trudne fragmenty

Przecież robisz to samo. Przytaczasz dowcip i nie wyjaśniasz gry słów, która jest zrozumiała tylko w języku angielskim. Może jakiś przypis?
<<

przemoelo

Użytkownik

Ulubiony serial:
Gra o tron

Postdodano 25 sie 2017, o 03:27

Ja tam ogladam po angielsku i problemow nie mam ;ppp

Juz tego dickona nie ma xddd spalony xd