Przytoczę ich najmocniejszy argument:
uważają, że w poniższym tekście nierządnica to kościół. Tak to zinterpretowali a ja uważam, że interpretacja jest mocno przesadzona.
np.
"Niewiastę siedzącą na Bestii szkarłatnej, pełnej imion bluźnierczych"
czyli to nie może być kościół bo imiona bluźniercze to Belzebub itd.
Jak u was nazywają Świadków Jehowy? W moim rejonie Kociorze :D Nie wiem dlaczego ale dobre tutaj pełny tekst: ( NT, Apokalipsa św. Jana )
1 Potem przyszedł jeden z siedmiu aniołów, mających siedem czasz, i tak odezwał się do mnie: "Chodź, ukażę ci wyrok na Wielką Nierządnicę, która siedzi nad wielu wodami, 2 z którą nierządu się dopuścili królowie ziemi, a mieszkańcy ziemi się upili winem jej nierządu". 3 I zaniósł mnie w stanie zachwycenia na pustynię. I ujrzałem Niewiastę siedzącą na Bestii szkarłatnej, pełnej imion bluźnierczych, mającej siedem głów i dziesięć rogów. 4 A Niewiasta była odziana w purpurę i szkarłat, cała zdobna w złoto, drogi kamień i perły, miała w swej ręce złoty puchar pełen obrzydliwości i brudów swego nierządu. 5 A na jej czole wypisane imię - tajemnica: "Wielki Babilon. Macierz nierządnic i obrzydliwości ziemi". 6 I ujrzałem Niewiastę pijaną krwią świętych i krwią świadków Jezusa, a widząc ją bardzo się zdumiałem. 7 I rzekł do mnie anioł: "Czemu się zdumiałeś? Ja ci wyjaśnię tajemnicę Niewiasty i Bestii, która ją nosi, a ma siedem głów i dziesięć rogów. 8 Bestia, którą widziałeś, była i nie ma jej, ma wyjść z Czeluści, i zdąża na zagładę. A zdumieją się mieszkańcy ziemi, ci, których imię nie jest zapisane w księdze życia od założenia świata - spoglądając na Bestię, iż była i nie ma jej, a ma przybyć. 9 Tu trzeba zrozumienia, o mający mądrość! Siedem głów to jest siedem gór tam, gdzie siedzi na nich Niewiasta. 10 I siedmiu jest królów: pięciu upadło, jeden istnieje, inny jeszcze nie przyszedł, a kiedy przyjdzie, ma na krótko pozostać. 11 A Bestia, która była i nie ma jej, i ona jest ósmym, a jest spośród siedmiu i zdąża na zagładę. 12 A dziesięć rogów, które widziałeś, to dziesięciu jest królów, którzy władzy królewskiej jeszcze nie objęli, lecz wezmą władzę jakby królowie na jedną godzinę wraz z Bestią. 13 Ci mają jeden zamysł, a potęgę i władzę swą dają oni Bestii. 14 Ci będą walczyć z Barankiem, a Baranek ich zwycięży, bo Panem jest panów i Królem królów - a także ci, co z Nim są: powołani, wybrani i wierni". 15 I rzecze do mnie: "Wody, które widziałeś, gdzie Nierządnica ma siedzibę, to są ludy i tłumy, narody i języki. 16 A dziesięć rogów, które widziałeś, i Bestia - ci nienawidzić będą Nierządnicy i sprawią, że będzie spustoszona i naga, i będą jedli jej ciało, i spalą ją ogniem, 17 bo Bóg natchnął ich serca, aby wykonali Jego zamysł, i to jeden zamysł wykonali - i dali Bestii królewską swą władzę, aż Boże słowa się spełnią. 18 A Niewiasta, którą widziałeś, jest to Wielkie Miasto, mające władzę królewską nad królami ziemi".
Pobierz plik w całościPost edytowany:dodanie filmu w pełnej wersji.
Pełna wersja filmu już dostępna na Vidoo. Otwórz film w nowym oknie i oglądaj do woli.
Ostatnio edytowano 3 lip 2007, o 17:19 przez Taifun, łącznie edytowano 2 razy
Szczerze powiedziawszy, to nic do nich nie mam osobiście...
Nic mi nie zrobili,a powiem nawet, że logicznie rozumują i przyjemnie sie z nimi rozmawia....
Przyjmują różne perspektywy i nie mają klapek na oczach...
Taifun napisał(a):i lepiej znają pismo Święte od wielu katolików paradoks
No w tym kraju większośc to katolicy na pokaz. Chodzą bo inni chodzą i nie chcą być wytykani palcami.
Mi tam Jehowi nie przeszkadzają, chcą być niech będą. Ja tam z nimi nie pogadam bo po prostu nie mam o czym. Trochę wkurza mnie jednak w nich że zazwyczaj zaczynają rozmowę od słów typu: "Czy zastanawiał się Pan..." i tu jakieś stworzenia świata coś tego typu, nie pamiętam dokładnie bo dawno mnie w domu nie odwiedzili Zamiast spokojnie to oni od razu z grubej rury ;]
Ludzie jak ludzie. Nie przeszkadzają mi, dopóki nie pchają się nogami i rękami do domu, żeby wpajać Ci swoje poglądy. Nie lubię takiego wpychania komuś czegokolwiek na siłę. A niektórzy z nich w tym są po prostu nie do pobicia.
Raz mi jedno małżeństwo próbowało wmówić, że w moim domu jeszcze przed tygodniem (od dnia, kiedy przyszli) mieszkała moja babcia, więc przyszli zapytać o jej zdrowie (całkiem dobry sposób na wpakowanie się komuś do domu, szkoda tylko, że moja babcia NIGDY nie mieszkała u mnie ). Nie żebym im tego prosto z mostu nie powiedziała..
Ostatnio edytowano 3 lip 2007, o 19:18 przez Nikola, łącznie edytowano 3 razy
ja tam nie mam z nimi czesto do czynienia...
Raz na kilka lat, ale jakis miesiąc temu chodzili po wsi i wbili do mojej prababci,a że ja tam byłam to rozpoczeła się zacięta dyskusja na temat Kościoła, praw człowieka, historii chrześcijaństwa, sekt i poweim Wam, że wydaje mi się, że nie są tacy źli, jak ich malują katolicy...
Wierzę w Boga, spoko, ale nie na pokaz jak 50% chrześcijan, którzy tepia wszystko co nie zgadza się z ich poglądami
Bee132 napisał(a):Wierzę w Boga, spoko, ale nie na pokaz jak 50% chrześcijan, którzy tepia wszystko co nie zgadza się z ich poglądami
Dokładnie, ale biorąc pod uwagę dużą ilość zakazów ktorych mają przestrzegać Świadkowie Jehowy to stwierdzam, że katolicy mają większą swobodę i możliwość wyboru a to moim zdaniem jest bardzo ważne
Mnie wkurza, że mi do domu włażą i niby przypadkiem namawiają do przejścia na ich religię Miałam w podstawówce w klasie 4 świadkow i np. jak bylismy gdzieś na wycieczce i zwiedzalismy jakiś znany Kościół to się upierali że nie wejdą bo im religia nie pozwala ja bym tam do synagogi, albo cerkwi poszła
Kiedyś z nimi dyskutowałem, w domu, na ulicy, na dworcu w Katowicach/Krakowie. Było nawet zabawnie, zwłaszcza gdy się trafiało na Niewolników Strażnicy (czyli odpowiedników naszych moherek). Teraz nie mam już cierpliwości i na wstępie mówię, że nie zmienię wiary bo bardzo lubię kaszankę , po czym odwracam się na pięcie tudzież zamykam drzwi.
Wczoraj widziałam ich "kościół" wielka wypasiona chałupa z wielkim złoconym napisem "DOM KRÓLESTWA ŚWIADKÓW JEHOWY" nie wiedziałam, że nazywają siebie królestwem
haha. to tak jak kościół- świątynia boża. ostatnio gadałam z nimi. dostałam jakas tam ksiażeczkę 'czego uczy biblia'. i oni mysla, że mnie sprowadza na swoja drogę. zagorzałą w 3/4 ateistkę.
Irytujacy sa, przychodzą najczesciej w niedziele w porze obiadu, tzn cała rodzina czy cos bo dziecko ze sobą tez włóczą i to mi si enie podoba takie nachodzenie nie jest fajne. A w co sobie wierza nawet gumke od mjtek to ich sprawa i ich prawo byleby mi w nia nie kazali wierzyc
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość
Grupy społecznościowe
Reklama
download seriale online: rapidshare, napisy, megaupload, chomikuj, filmweb, torrent, megavideo
Zawarte na forum linki i napisy do seriali (download) znajdują się na serwisach: rapidshare, megaupload, torrent, hotfile, sendspace, chomikuj, speedyshare, megaupload, megavideo, peb.pl, hotfile
znajdziesz tutaj napisy do seriali, odcinki seriali, soundtracki oraz wiele innych rzeczy związanych z tą tematyką. Nie musisz odwiedzać serwisów megavideo, peb.pl, rapidshare - wszystko w jednym miejscu.
formaty seriali z napisami: avi, rmvb, soundtrack, torrent, scr, rar, zip, xvid, hdtv
seriale online takie jak: Prison Break, True Blood (Czysta Krew), Vampire Diaries, Lost (Zagubieni), Mentalist
download seriale online: rapidshare, napisy, peb.pl, soundtrack, filmweb, torrent, megavideo
ForumTV.pl to najlepsze forum ogólnoserialowe.
Napisy pl z pierwszej ręki, muzyka, soundtrack download, pobieraj serialowe hity rmvb, ściągaj odcinki z filestube, cały sezon, pliki torrent. Forum jest alternatywą dla peb.pl,filestube.com, ajo.pl,darkwarez.pl. Kategorie tvseries:
młodzieżowe, komediowe, sensacyjne, historyczne, amerykańskie seriale młodzieżowe, brytyjskie, polskie. Slogan Forum seriale to nasza pasja
Źródła download: seriesgringas, megaupload, rmvb, peb.pl, precyl.pl, odsiebie, chomikuj, darkwarez.pl, torrent, filestube.com
formaty i linki do plików: rar,hdtv,xvid,xor,torrent,p2m,p2p