Six Feet Under / Sześć stóp pod ziemią

- Kod:
Serial "Sześć stóp pod ziemią" został wykreowany przez Alana Balla (zdobywcy Oscara® za najlepszy scenariusz oryginalny do głośnego filmu American Beaty). Unikając schematów i łatwych rozwiązań, Ball stworzył poruszającą, pełną głębokiej ironii, przesyconą czarnym humorem opowieść. Opowieść, która przedstawia temat śmierci widzianej oczyma rodziny Fisherów - właścicieli domu pogrzebowego Fisher & Sons w Los Angeles. Nate, Ruth, Dawid i Claire jak zawsze wytrwale próbują, by każdy dzień spędzony na powierzchni ziemi, był zwykłym dobrym dniem. Niekonwencjonalna śmierć i niecodzienne wydarzenia są stałym elementem serialu. "Sześć stóp pod ziemią" zadebiutował na antenie telewizji HBO w 2001 roku i od razu zachwycił widzów oraz krytyków. Serial został nagrodzony 6 Nagrodami Emmy (w tym dla Najlepszego Reżysera Serialu - Alana Balla) i 2 Złotymi Globami - dla Najlepszego Serialu Dramatycznego i dla Najlepszej Drugoplanowej Aktorki w serialu - Rachel Griffits. Serial otrzymał także 32 nominacje do nagrody Złotego Globa.
Gatunek filmu: Dramat / Czarna komedia.
Moim zdaniem najlepszy serial jaki oglądałem. Co w nim takiego szczególnego? Wszystkie wydarzenia pokazane były w tak naturalny i prawdziwy sposób jak jeszcze w żadnym innym serialu. Uczucia, myśli, rozmowy, ludzie - prawdziwi, nie sztuczni jak z seriali, gdzie byli super bohaterami i nigdy nie popełniali błędów. Tutaj człowiek posiada cechy prawdziwie ludzkie - ma charakter, uczucia, pragnienia, myśli, które w serialu tak pięknie i bez owijania w bawełnę pokazano. Serial wciąga dzięki temu, że zaprzyjaźniamy się z bohaterami, bo poznajemy ich od każdej strony, nawet od tej ciemnej, której nie pokazują na codzień światu. Majstersztyk reżyserski.

Do tego reżyser wrzucił tak różne ludzkie charaktery, że nasuwa nam to przemyślenia odnośnie naszych własnych działań.
Obejrzałem wszystkie sześć sezonów. Słucham soundtracka z serialu i wciąż jestem pod wrażeniem tego co można pokazać w TV. Szkoda, że sezon szósty był definitywnym zakończeniem serii.
Polecam chyba wszystkim. Na zachętę powiem, że w serialu prezentuje swoją świetną grę aktorską Michael C. Hall ("Dexter").