Ogłoszenia
Najlepszy serial wszech czasów - rankingi i głosowanie - głosuj
Pobieraj seriale z sieci - download
Jaki serial polecasz? - napisz
Najlepsze seriale Wg filmweb.pl - zobacz
Zobacz kto zdobył Złote Globy 2009
merlin

• Podobne tematy do Jak dopasować napisy do filmu
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Jak dopasować napisy do filmu • peb, rapidshare

<<

Taifun

Administrator

Ulubiony serial: Battlestar Galactica

Postdodano 7 lis 2007, o 20:00

Jak dopasować napisy do filmu

Na samym początku ściągamy i instalujemy program Subedit

Włączamy film i napisy i patrzymy (liczymy) o ile sekund źle chodzą . Następnie wciskamy Ctrl+D i wyskakuje nam okno przesunięcia czasu napisów:
Obrazek
===> W polu Sekund wpisujemy wcześniej zapamiętaną wartość. Jeżeli napisy wyskakują za późno zaznaczamy wstecz i klikamy OK, jeżeli za wcześnie samo OK. Puszczamy film i patrzymy czy dobrze chodzą. Jeżeli przez najbliższe kilka minut napisy będą chodziły poprawnie to gratulacje- ustawiłeś swoje napisy.

===> Może jednak się zdarzyć tak, że przez krótki czas będą chodziły poprawnie, a potem stopniowo zaczną się „roztrajać”. Oznacza to że napisy mają inny współczynnik fps (frame per second- klatek na sekundę) niż film. Są 2 sposoby na rozwiązanie problemu:

===> Jeżeli znamy fps filmu do którego były robione napisy (czasami na napisy.org jest podawany) klikamy Ctrl+Q i pokazuje nam sie okno:
Obrazek
===> W polu aktualna wybieramy obecną wartość fps naszych napisów, a w polu docelowa fps naszego filmu i klikamy OK. Jeżeli będą się troszkę śpieszyły bądź opóźniały możemy zrobić zwykłe przesunięcie (opisane na początku).

===> Jeżeli nie znamy fps filmu do którego były robione napisy klikamy Ctrl+E aby włączyć edytor napisów. W edytorze ustawiamy kursor na początku jednej z pierwszych wypowiadanych kwesti (najlepiej pierwszej).
Obrazek
===> Naciskamy Play i w momencie, w którym dana kwestia będzie wypowiadana naciskamy Ctrl+F1. Ważne jest, aby było to zrobione dokładnie. Następnie przechodzimy pod koniec filmu i robimy to samo: ustawiamy kursor na początku ostatniej kwesti wypowiadanej w filmie, puszczamy film, a w momencie jej mówienia wciskamy Ctrl+F2. Powinno pojawić nam się okno:
Obrazek
Klikamy OK. Wracamy na początek filmu i oglądamy:D Jeżeli dokonaliśmy dokładnych pomiarów napisy będą pasowały. Jeżeli będą się troszkę śpieszyły bądź opóźniały możemy zrobić zwykłe przesunięcie (opisane na początku).

===> Po dokonaniu zmian w napisach, gdy będziemy chceli wyłączyć playera pojawi nam się okno z zapytaniem, czy zapisać zmiany w pliku tekstowym. Oczywiście klikamy OK. i w ten sposób następnym razem gdy włączymy ten film napisy będą już pasowały.

[źródło: rmvboard.pl]
Polecam: True Blood, Sons of anarchy, How i meet you mother, The Big Bang Theory
Obrazek
HellSpy
Link: BBcode: Link: HTML:

Jesteś uploaderem?
Dlaczego hostujesz pliki na rapidshare skoro hotfile oferuje wysokie stawki za pobieranie twoich plików! Obecnie wszyscy przechodzą na hotfile z prostej przyczyny. Zamiast punktów możesz zbierać prawdziwe pieniądze. Ponad 10$ za 1000 pobrań. Mało? Przekonaj się sam i dorabiaj jako uploader serwisu hotfile.com - więcej informacji

hotfile • filestube • freakshare • peb.pl • rapidshare

<<

tlen.exe

Administrator

Postdodano 24 lis 2007, o 03:15

Re: Jak dopasować napisy do filmu (np. do wersji rmvb)

To teraz może ktoś mi powie jak dopasować napisy do filmy .mkv? :p

btw: ja tak czytam to i sobie myślę; ten taifun to się napisał, a tu od koniec [źródło: rmvboard.pl] i ogólnie LOL.
<<

Arek1987

użyszkodnik

Postdodano 16 sty 2008, o 20:59

Próbowałem tego sposobu, gdy nie znamy fps filmu i jakoś nie działa mi to.

Wie ktoś jak mi pomóc?
<<

Taifun

Administrator

Postdodano 16 sty 2008, o 22:45

Ja robię zawsze tak (dokładnie jak pisze):
1) Uruchamiam film w Subedit playerze
2) Klikam ctrl+e
3) Ustawiam dialog od którego chciałbym zacząć oglądanie filmu (nie zawsze to jest pierwszy napis). Kursor powinien znajdować się na tym dialogu.
4) Jeśli już jest ustawiony kursor na danym dialogu to ustaw film na wypowiadanym dialogu i kliknij ctrl+f1 a później zrób to samo z ostatnim dialogiem w filmie.
(jest to szczegółowo opisane w 1 poście moim)

Próbowałem tego sposobu, gdy nie znamy fps filmu i jakoś nie działa mi to.

musiałeś pobrać złe napisy albo ustawiłeś na zły dialog. Np mówią Hello a ty ustawiłeś ctrl+F1 na fragmencie Bye.
Zrób to jeszcze raz z czystym plikiem tekstowym (czysty tzn bez twoich modyfikacji prosto z hatak.pl albo napisy24.pl) i gwarantuję, że musi się udać.
Dzisiaj oglądałem hitmana i co 15 minut psuły się na nowo napisy, więc czasem nie obejrzysz sobie spokojnie całego filmu szczególnie jeśli chodzi o wersje z Kamery w kinie. Musiałem co 15 minut robić ctrl+f1 itd.

@edit
w jakim filmie/serialu psują Ci się napisy?
Może będę mógł pomóc bezpośrednio :)
Polecam: True Blood, Sons of anarchy, How i meet you mother, The Big Bang Theory
Obrazek
<<

Arek1987

użyszkodnik

Postdodano 17 sty 2008, o 11:47

Taifun robiłem dokładnie tak jak napisałeś, ale nie wychodziło, ale czegoś nie rozumiem.

musiałeś pobrać złe napisy

No mam złe napisy i dlatego chciałbym je dopasować, bo przeciez dobrych napisów nie musiałbym dopasowywać.

A próbuję dopasowac napisy do filmu :
Cheech And Chongs :Next Movie

dokładnie do tej wersji:

Cheech.And.Chongs.Next.Movie.1980.WS.DVDRip.XviD.iNT-EwDp

Nigdzie w internecie nie mogłem znaleźć pasujących napisów do tego filmu.
<<

Taifun

Administrator

Postdodano 17 sty 2008, o 16:46

no to może zmień format napisów o to mi chodziło.
Czasem napisy i tak nie pasują jak jest jakaś dziwna wersja.
Obrazek
<<

Arek1987

użyszkodnik

Postdodano 17 sty 2008, o 18:53

Taifun napisał(a):no to może zmień format napisów o to mi chodziło.
Czasem napisy i tak nie pasują jak jest jakaś dziwna wersja.

A jak zmienić format napisów?
<<

Taifun

Administrator

Postdodano 17 sty 2008, o 20:32

jak masz kilka wersji napisów do tego samego filmu to ściągnij po kolei bo niektóre mogą się nie dać dopasować.
Obrazek
<<

Arek1987

użyszkodnik

Postdodano 17 sty 2008, o 20:39

Taifun napisał(a):jak masz kilka wersji napisów do tego samego filmu to ściągnij po kolei bo niektóre mogą się nie dać dopasować.

No własnie mam tylko tę jedną, jedyną, bo bardzo cieżko znaleźć napisy do tego filmu.Zresztą do każdej jego części, poza pierwszą.
<<

Seti

użyszkodnik

Postdodano 9 kwi 2008, o 14:00

Najlepiej ściągnąć Bestplayera. Dlaczego? Np. Allplayerem można ustawić, aby napisy wyświetlały się szybciej lub wolniej, natomiast nie zawsze to pomaga. W BP w dowolnej scenie możemy wejść w opcje i ustawić aby w danej scenie leciał dany tekst i całość zostaje dopasowana. Nie umiem tego dokładnie wytłumaczyć wiec napisze jeszcze raz. Jest film, w pierwszej minucie maja lecieć napisy, lecz lecą 1:10, więc wchodzimy w ustawienia napisów, zatrzymujemy film w miejscu gdzie powinien lecieć film, zaznaczamy tekst w panelu obok i klikamy dopasuj do sceny, wtedy cały film ejst dopasowany Zapomniałbym, można dopasować dwa razy do dwóch dowolnych scen, przydatne gdy w jednym miejscu napisy lecą za późno, a w drugim za szybko. I jeszcze jedno :) Ten bajer z napisami tylko w wersjach wyższych niż 1, w 1 wersji nie działa, natomiast w drugiej już tak.
Znowu mi się przypomniało :D Z panelu programu można uruchomić napisy polskie i angielskie (program automatycznie ściąga gdy zaznaczymy które Nas interesują, wszystko nie trwa nawet sekundy:) ). Program odkryłem gdy niczym nie mogłem dopasować napisów do Greek S1E5, gdzie napisy na początku leciały znacznie za późno, a potem miały opóźnienie.

[*]Heath Ledger[*]

<<

LD

użyszkodnik

Postdodano 12 wrz 2008, o 13:35

Tak btw: jesli bedziecie sciagac napisy w formacie .srt, nie bedzie potrzeby ich modyfikacji do rmvb.

Powrót do Tutoriale

Sprawdź Jak dopasować napisy do filmu w internecie

Jak dopasować napisy do filmu w google.pl  w youtube: Jak dopasować napisy do filmu aukcje w allegro odnośnie Jak dopasować napisy do filmu - zobacz seriale, napisy w allegro