Donnie Darko (2001)

Donnie Darko (2001)[/center]
Gatunek: Fantasy, Dramat
Obejrzałem "Donnie Darko" i co najlepsze to, po 15 minutach zorientowałem się, że już kiedyś widziałem ten film. Dopiero po 30 minucie mnie olśniło, że jakieś 4 lata temu już go oglądałem, ale że byłem jeszcze dość młody to nie wiele wtedy zrozumiałem i wyłączyłem go po po 30 minutach. Teraz było zupełnie inaczej. W zasadzie nie żałuje, że wtedy wyłączyłem film, bo raczej bym go nie zrozumiał i wątpię bym go obejrzał tym razem, w całości.
Krótko mówiąc to film "zrył mi banie" i w najbliższym czasie daruje sobie oglądanie tego typu filmów. Inteligentne i dość zawiłe kino. Pewnie niektórzy potrzebowaliby kilkukrotnego obejrzenia, w dość młodym wieku radze się za niego nie zabierać, bo można nie zrozumieć i uznać za głupi i nudny film, a tak z pewnością nie jest. Największa zaleta tego obrazu, jest to, że każdy może go interpretować na własny sposób. Dla mnie nie był filmem o podróżach w czasie, a o skomplikowanej psychice młodego człowieka. Dla kogoś innego jest to film o snach, marzeniach czy życiu i śmierci, i to w tym filmie jest takie niezwykłe.
Ocena: 8/10