"Better Angels" był jednym z lepszych odcinków TWD.
Świetny wstęp z przemową Ricka na pogrzebie Dale'a zmontowaną ze sceną wyrzynania zombie przez Daryla, TDoga, Andreę i Shane'a.

Lori zrobiło się głupio z powodu Shane'a i poszła mu podziękować...jak widać wybrała zły moment i Shane zaczął znowu myśleć o powrocie do Lori i Carla.
Carl powiedział o całej sprawie ze Szwendaczem z Bagien, a Rick pogłaskał go po główce i dał mu broń (która należy do Daryla swoją drogą) do obrony. Słabe to było, powinien przynajmniej ochrzanić Carla za szwendanie się po bagnach samemu bez poinformowania nikogo, a ten go zachęcił dając mu pistolet.

Hershell dał się w końcu przekonać do udostępnienia domu naszej grupie. Widać, że po całej sprawie ze stodołą zmienił się i bardziej zżył się z ekipą.
I dochodzimy do sprawy Randalla...
Jak Shane wziął go na przechadzkę, przez chwilę myślałem, że będzie próbował dostać się do starej grupy młodego. A tu proszę...skręcony kark. Bardzo podobało mi się to, że nie pokazali samej sceny, tylko patrząc na las usłyszeliśmy charakterystyczny dźwięk i wszystko było wiadomo.
Uderzenie głową w drzewo. Patrzyłem na to i myślałem, że już Shane zwariował do reszty. Ale kilka chwil później już się wszystko wyjaśniło.
Ściema z całym uwolnieniem się Randalla z napaścią na Shane'a nie mogła przejść. Rick od razu nabrał podejrzeń i od samego początku wiedział co się szykuje.
Glenn i Daryl spotkali Randalla, ale już w postaci Szwendacza. Po raz kolejny twórcy pokazują nam, że człowiek zamienia się w zombie nie tylko poprzez ugryzienie...a także poprzez "zwykłą" śmierć. Bardzo podobały mi się te wieczorne sceny w lesie, z latarką w ręku.
Punkt kulminacyjny nastąpił na polu podczas spotkania Ricka i Shane. Czekałem już całe 12 odcinków na śmierć tej postaci i w końcu się doczekałem.

Rewelacyjne ujęcia i sposób zabicia Shane'a również mnie usatysfakcjonował. Chociaż wolałbym, żeby Carl zabił samego Shane'a, a nie tylko jego przemianę w zombie. Ale i tak się cieszę!
Nadchodząca horda na farmę to najlepszy możliwy sposób zakończenia tego epizodu.

Już nie mogę się doczekał finału 2 serii i ucieczki z farmy.

PS Po przeczytaniu niektórych głupich teorii i opinii w necie na temat tego odcinka, nadchodzącej hordy i sposobu przemiany w zombie, stwierdzam, że jednak lepiej przeczytać komiks przed obejrzeniem tego serialu.

Cieszę się, że to zrobiłem i mogę w spokoju obserwować, co robią twórcy i Kirkman w serialu.