dodano 3 lis 2011, o 16:35
Kolejny fantastyczny odcinek! To tylko utwierdza moje przekonanie, że AHS to najlepsza premiera sezonu, z tego co do tej pory widziałem! To oczywiste, że w tego typu serialu nie mogło zabraknąć odcinka Halloween! A nawet będą dwa!

Na początek oczywiście retrospekcje. Po raz kolejny mamy w odcinku dwa odrębne flashbacki. W pierwszym, standardowo otwierającym odcinek, cofamy się jedynie rok wstecz i poznajemy okoliczności śmierci ostatnich właścicieli - pary gejów Chada i Patricka. Wcielający się w Chada Zachary Quinto (pamiętny Sylar - główny powód, dla którego obejrzałem 1. sezon "Heroes" - vel młody Spock) fantastyczny! Szkoda, że jest to tylko gościnny występ i Quinto nie zostanie w AHS na dłużej.. Co ciekawe na tydzień przed emisją odcinka, Quinto dokonał
coming outu. Chad i Patrick (oczywiście jako duchy) w trakcie odcinka wpadają do naszej rodzinki z odwiedzinami. Patrick dobierający się do Bena!

I wściekłość Chada z niedoskonałości halloweenowych dekoracji; niewłaściwe jabłka w balii i "I think you should just leave!". Genialne! Poza tym Chad jeszcze bardziej namieszał w małżeństwie Harmonów, podburzając zazdrość Vivien! Wyjście Chada i Patricka do najprzyjemniejszych nie należało, więc w kolejnym odcinku pewnie dadzą Harmonom popalić...
Drugi flashback to kontynuacja historii państwa Montgomery - pierwszych właścicieli Domu, których poznaliśmy w poprzednim odcinku.. Robi się jeszcze bardziej mrocznie i przerażająco, a historia Montgomerych coraz bardziej dramatyczna. Zapewne historia pierwszych mieszkańców będzie nam towarzyszyła przez większą część sezonu, gdyż to oni stoją za "osobliwym charakterem" Domu. Zszywanie części ciała własnego dziecka naprawdę mocne!
Działo się sporo, ale znowu najbardziej błyszczą Conroy i Lange. Conroy jest w tym serialu nieziemska! Scena zabójstwa własnej matki powalająca - mocna, poruszająca, jednocześnie powodująca gęsią skórkę. Chapeau bas, pani Conroy! Lange też miała mocną scenę - jednocześnie wzruszającą i przerażającą - kiedy szalona, niczym opętana, wyrywa ciało Addy ratownikom medycznym i ciągnie na teren Domu. Chyba jej się nie udało.. No właśnie, sam wypadek Addy był mocnym zaskoczeniem! Czyżby w takim razie Constance osierociła całą czwórkę swoich dzieci?
Końcówka wymiata! Co Vivien nosi w sobie za stwora? Coraz bardziej boję się rozwiązania zagadki jej ciąży... Larry dobijający się do drzwi po "zarobionego" tysiaka

I na koniec Lateks porywający (?) Violet? O nie, przecież to nie koniec! Jest jeszcze powracająca z zaświatów (szybciej niż się spodziewałem) Hayden! Harmonowie (w szczególności Ben) mają przechlapane!
Wracając do Violet - co za idiotyczne zachowanie Harmonów po tym co już do tej pory przeszli - wiedzą, że z domem coś jest nie tak, a niedawno wbili im się na chatę psychopatyczni włamywacze, a Ci zostawiają córkę samą (w Halloween!) w Domu, rzucając na odchodne, żeby została w domu i nie otwierała nikomu drzwi, zamiast zabrać ją ze sobą! "Don't answer the door? It's Halloween!" mnie rozwaliło.. No to teraz mają...
Mad Men, The Sopranos, Downton Abbey, Boardwalk Empire, 6 Feet Under, Desperate Housewives, Breaking Bad, Queer as Folk(US/UK), Weeds, How I Met Your Mother, Shameless(US), Glee, Grey's Anatomy, Modern Family, 30 Rock, In Treatment, The Big C, United States of Tara, Nurse Jackie, Californication, Dexter, Lost, Game of Thrones, True Blood, Dexter, The Borgias, The Walking Dead, The Killing,The Flight of the Conchords, Ekipa(PL)
American Horror Story, Homeland, Revenge, Pan Am, New Girl